София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп: Искаме помощта на Путин за Северна Корея

Започна 12-дневната обиколка на американския президент в Азия

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Американският президент Доналд Тръмп окачестви Северна Корея като "голям проблем", който трябва "да бъде решен", съобщават световните агенции. Пред репортери на борда на самолета си на път за Япония той заяви, че по отношение на Северна Корея "в продължение на 25 години е била показвана тотална слабост".  Тръмп посочи, че скоро ще бъде взето решение дали Северна Корея да бъде включена в списъка с държави, подкрепящи тероризма.

Американският президент пристигна в Япония, откъдето започва 12-дневната му азиатска обиколка, предаде Би Би Си.  Той ще посети също Южна Корея, Китай, Виетнам и Филипините. Това е най-дългата обиколка на американски президент в Азия за последните 25 години.

При пристигането си Тръмп определи Япония като важен партньор и ключов съюзник на САЩ.

Ракетната и ядрена програми на КНДР ще са сред основните теми на азиатската обиколка на американския президент. Той заяви, че ще говори „като равен с равен” с китайския лидер Си Дзинпин.

Тръмп е заявил пред репортерите на борда на Air Force One, че окачва да се срещне с руския президент Владимир Путин по време на пътуването си в Азия. "Искаме помощта на Путин за Северна Корея", е пояснил президентът на САЩ. По-рано той обяви, че е възможно да се срещне с Путин във Виетнам. От Кремъл потвърдиха, че срещата е в процес на съгласуване.

Самолетът на Тръмп кацна в неделната сутрин в американската база "Йокота", западно от Токио. Програмата му за деня предвижда среща с японския премиер Шиндзо Абе. Очаква се след това двамата лидери да играят голф.