София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Тръмп към Путин: САЩ остават в Сирия до разгорма на Ислямска държава

САЩ и Русия си сътрудничат на политическо ниво за решаване на конфликта

5 годиниОбщество 21 Боряна Райчева

Президентът Доналд Тръмп е уведомил руския президент Владимир Путин, че САЩ ще запази военното си присъствие в Сирия, докато не бъде разгромена терористична група "Ислямска държава". Това бе съобщено в петък от действащия помощник-държавен секретар по въпросите на Близкия изток Дейвид Сатърфийлд по време на брифинг за журналисти, предаде ТАСС.

"Не трябва да има никакво съмнение за позицията на президента за по-нататъшно присъствие на САЩ в Сирия. Ние сме там за поражението на Ислямска държава. И това е посланието, което президентът отправи до президента Путин и до всички наши събеседници" , каза Сатърфийлд.

САЩ си сътрудничат с Русия относно ситуацията в Сирия на политическо ниво, както и на равнището на представители на въоръжените сили на двете страни, допълни дипломатът.

Според Държавния департамент ООН е готова да засили процеса на политическо решение в Сирия, включително изготвянето на новата конституция на арабска държава, в случая на този етап от Дамаск и Москва.

Споразумението за образуване на Конституционния комитет бе постигнато при разговорите на Конгреса на сирийския национален диалог, проведен в Сочи на 30 януари. Тази структура трябва да бъде ангажирана с подготовката на предложения за изготвяне на Конституцията на страната. Кандидатите трябва да бъдат 150 души: 100 от тях представляват правителството и вътрешната опозиция, 50 - кандидати от външната опозиция. Емисарят на ООН предложи бъдещият консултативен орган да не включва повече от 50 души.