София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп нападна Русия

САЩ продават на Полша ракети „Пейтриът“

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп нападна Русия и определи действията на Кремъл като „дестабилизиращи“, предава AFP. Тръмп е в Полша за участие на форума „Три морета“, на който са представени 12 държави от Централна и Източна Европа.

Президентът увери, че САЩ работят със съюзниците си, за да се противопоставят на "действията на Русия и дестабилизиращото й поведение".

Заедно с това Тръмп призова световната общност да се противопостави на агресивното поведение на Северна Корея.

Същевременно полският министър на отбраната Антони Макаревич обяви, че в навечерието на посещението на американския президент Полша и САЩ са се договорили Варшава да получи най-модерния вариант на системата за противоракетна отбрана „Пейтриът“.

„Подписан е меморандум, съгласно който правителството на САЩ се съгласи да продаде на Полша ракети „Пейтриът“ в най-модерната им конфигурация“, каца министърът.

Очаква се по-късно Тръмп да произнесе реч на площад „Красински“ във Варшава, в която да предупреди, че бъдещето на Запада е несигурно и да призове „нациите към решителност“.

По-рано президентът каза, че допуска намеса на Русия в президентските избори в САЩ минлата година, но не се впусна в подробности.