София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп обяви Йерусалим за столица на Израел

В отговор избухна вълна от недоволство

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Вчера американският президент  Доналд Тръмп обяви, че Съединените щати признават Йерусалим за столица на Израел.  В реч в Белия дом той каза, че неговата администрация започва процедура по преместването на американското посолство от Тел Авив в свещения за юдеи, християни и мюсюлмани град, предадоха осведомителните агенции. Решението му, обаче, разбуни духовете и избухна вълна от коментари по темата.

Според ислямисткото палестинско движение Хамас, решението на американския президент отваря вратите на ада за американските интереси в региона, предаде Франс прес.

Европейският съюз също изразява сериозното си безпокойство относно решението на президента на Съединените щати за Йерусалим и последиците, което то може да има за перспективите за мир. Това обяви ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини.

От своя страна турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че признаване на Ерусалим за столица на Израел от американската администрация може да доведе до скъсване на отношенията между Анкара и еврейската държава.

Агенция Ройтерс коментира, че Доналд Тръмп заплашва регионалната стабилност въпреки предупрежденията на западни и арабски лидери.

В свое официално изявление, българското МВнР също зае позиция, която не подкрепя тази на САЩ. "Всяка промяна на статута на Йерусалим, която не е постигната посредством израелско-палестински преговори, би могла да се отрази негативно на усилията за възобновяване на Близкоизточния мирен процес", казва МВнР.

Очаква се днес, от 17:00 часа българско време, Съветът за сигурност на ООН да проведе извънредно заседание, като една от точките е статутът на Йерусалим.