София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп обявява решението си за сделката с Иран

Иран има готовност са всякаква развръзка

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Днес президентът на САЩ Доналд Тръмп ще обяви решението си за ядрената сделка с Иран. Вчера той написа в Туитър: "Ще уточня решението си за сделката с Иран на 8 май в Белия дом в 14:00 часа".

По-рано президентът на Иран Хасан Рухани заяви, че страната е готова за всяко решение на САЩ по отношение на Съвместния всеобхватен план за действие по отношение на иранската ядрена програма.

През юли 2015 г. в Иран пет постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН (Русия, Великобритания, Китай, САЩ, Франция) и Германия постигнаха споразумение за уреждане на ядрения проблем в Техеран. Разработеният от тях план предвижда премахването на санкциите, наложени от ООН, Съединените щати и ЕС върху Иран поради ядрената му програма, в замяна на задълженията на Техеран да ограничи ядрените дейности и да ги постави под международния контрол. През януари 2016 г. бе обявено, че сделката е започнала.

На 12 януари тази година президентът Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати ще спрат да участват в плана, освен ако не бъде променен. Американският лидер припомни, че той отново разшири отмяната на санкциите срещу Иран, но, че това е направено "само с цел сключване на споразумение с европейски съюзници, за да се коригират ужасните недостатъци на иранската ядрена сделка".