София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Тръмп отмени пътуване на Помпео до Пхенян

Нямало напредък в ядреното разоръжаване на КНДР

5 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Американският президент Доналд Тръмп внезапно отмени плануваното пътуването  на Майк Помпео в Северна Корея в петък, като публично призна, че усилията за ядрено разоръжаване на Пхенян нямат достатъчен напредък.  Тръмп частично обвини Китай за това и предложи разговорите със Северна Корея, водени досега от държавния секретар на САЩ, да бъдат задържани, докато Вашингтон разреши горчивия търговски спор с Пекин, пише Ройтерс.

Това е драматично изместване на гледната точка на Тръмп, който преди време приветства срещата си на 12 юни със севернокорейския лидер Ким Чен ун като успех и заяви, че ядрената заплаха в Северна Корея е приключила, въпреки че няма реален знак, че Пхенян е готов да се откаже от ядрената си програма.

По-рано беше съобщено, че Помпео е назначил специален представител за КНДР. Държавният секретар на САЩ  настоява за осезаеми стъпки от Пхенян към изоставянето на ядрения си арсенал, докато Пхенян поиска от Вашингтон първо да направи свои собствени отстъпки.

Някои служители на американското разузнаване и отбраната смятат, че последното пътуване на Помпео е преждевременно и заявиха, че перспективите за значителен напредък изглеждат помрачени.