София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Тръмп писа на лидери от НАТО

Настоява за повече разходи за отбрана

6 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп написа писма миналия месец на лидерите на Германия, Белгия, Норвегия и Канада с призив за увеличаване на разходите за отбрана, съобщи  вестник "Ню Йорк Таймс".

Според вестника, в  писмата Тръмп е "намекнал", че след изявленията на Алианса, че съюзниците на САЩ в НАТО не са направили достатъчно за "разделянето на отговорността за колективна защита", което той направи за повече от една година, може да предприеме ответно действие.

Тръмп дори обмислял възможността за коригиране на военното присъствие на САЩ по света.

"Както обсъдихме по време на посещението ви през април, Съединените щати се разочароват, че някои съюзници не са се засилили, както беше обещано", казва в писмото си Тръмп до германския канцлер Ангела Меркел.

Той също така изпрати писма с подобно съдържание до министър-председателя на Канада, норвежкия премиер и белгийския премиер.

Преди това Тръмп отново призова партньорите от НАТО да  увеличат разходите за отбрана.