София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп поздрави Путин за встъпването му в длъжност

Тръмп поздрави Путин за встъпването му в длъжност

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Американският президент Доналд Тръмп поздрави Владимир Путин за встъпването му в длъжност, съобщи прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс.

В понеделник, в края на церемонията по встъпването в длъжност, Владимир Путин пое поста на президент на Русия. Гостите на събитието бяха над пет хиляди души. Сред тях - членове на правителството, депутати от Държавната дума и Съвета на Федерацията, ръководителите на президентската администрация, съдиите от Конституционния съд, на дипломатическия корпус, спортни звезди и шоу-бизнеса.

На церемонията бяха поканени  доброволци и активисти, участвали в предизборната кампания на Путин.

След клетвата президентът даде встъпителна реч. Той подчерта, че е "наясно с огромната си отговорност към хората и Русия" и каза, че е длъжен да "направи всичко за мирно и проспериращо бъдеще на страната."

По-късно Владимир Путин изпрати предложение на  Държавната Дума да разгледа кандидатурата на Дмитрий Медведев за поста на премиер на страната. Инициативата на президента ще бъде обсъдена на пленарната сесия на долната камара днес.

Първият документ, който подписа путин Путин като новоизбран държавен глава, е постановление "За националните цели и стратегическите цели на развитието на Руската федерация за периода до 2024". Тя съдържа редица инструкции и цели, които обхващат въпросите на икономическата и социалната политика, както и в сектора на сигурността и иновативно развитие, съобщи РИА Новости.