София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп призова за бързи мерки срещу оръжията

Това той направи на среща със сенатори

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

На среща със сенатори американският президент Доналд Тръмп призова Конгреса да вземе мерки за справяне с проблема с оръжията. Това става, след като миналият месец 17 души загинаха  във Флорида при стрелба от непълнолетен с незаконно притежавано от него оръжие.
 
Основното предложение на президента миналата седмица беше учителите да бъдат въоръжени със скрити оръжия. Идеята получи подкрепата на влиятелната НРА, Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие в САЩ, но вчера Тръмп заяви пред сенаторите, че тя трябва да бъде изключена от закона, иначе "никога няма да бъде приет". Президентът обясни, че е казал на НРА, че въпреки, че е „най-големият фен“ на правото да се притежава оръжие, "е време да спре това безумие". 
 
Вчера гимназистите от "Стоунман Дъглас" се върнаха в класните стаи при засилена полицейска охрана. В същото време, веригата магазини за спортни стоки "Дикс" съобщи, че вече няма да продава полуавтоматични пушки и пълнители с голям обем, както  и огнестрелни оръжия на хора на възраст под 21 години, независимо от законите на щата. Решението беше последвано и от веригата "Уолмарт", която също обяви, че въвежда минимална възраст от 21 години за всички купувачи на огнестрелни оръжия.