София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп: Путин трябва да уважи действията ни за НАТО

Американският лидер очаква да се разбере с руския си колега

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви, че е установил връзки на Вашингтон и Лондон с Москва и Пекин, заявявайки, че смята, че е възможно "да се разебрат много добре" с руския президент Владимир Путин. Той каза това в интервю за телевизия ITV, публикувано днес от The Mail.

"Мисля, че може би можем да се разбираме много добре с Путин. Някой каза: Вие сте приятели или врагове? Отговорът ми е, че е твърде рано да се каже, но в момента вярвам, че сме претенденти, но и за САЩ и честно казано за Обединеното кралство, и за други страни  - да се разбираме с Русия и Китай е добра, не е лоша сделка. Това е наистина добра сделка", каза Тръмп.

Американският президент също така изрази мнение, че Путин трябва да уважава действията на членовете на НАТО за укрепване на Организацията на Северноатлантическия договор "Сега имаме по-силна НАТО, отколкото е била в продължение на много години. И през изминалата година, откакто бях избран,  сме събрали допълнително 34 млрд. долара. А ако прибавим към това всички други неща, които направих, тогава президентът Путин трябва да уважава това, което сме направили ", каза Тръмп, като отговори на въпроса дали възнамерява да се оттегли от НАТО, за да угоди на руския президент.

Тръмп понастоящем е на работно посещение в Обединеното кралство. В неделя вечерта американският президент планира да лети до Хелзинки, където ще се срещне с Владимир Путин на следващия ден.