София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп: Русия е отровила Скрипал

Веществото е било поставено в куфара на Юлия

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е вероятно Москва да стои зад отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, съобщава Ройтерс, цитирана от Фокус.
По време на обща среща в Белия дом с министър-председателя на Ирландия Лео Варадкар, държавният глава отбеляза по повод случая, че „изглежда руснаците стоят зад това". Скрипал и неговата дъщеря Юлия бяха приети в болница след отравянето с нервнопаралитичен газ, който според британската полиция е вид, разработен в Русия и известен като "Новичок". Състоянието на двамата остава критично. Тръмп разкри, че поддържа контакт с премира Тереза Мей, която по-рано обяви изгонването на 23 руски дипломата от страната заради случая.
По-рано в четвъртък Лондон, Вашингтон, Берлин и Париж излязоха с обща декларация по случая, а постоянният представител на САЩ в ООН заяви, че от Вашингтон подкрепят Великобритания и считат, че Русия е отговорна за атаката.
Източник от разузнавателните служби разкри, че нервнопаралитичното вещество „Новичок“, с което е бил отровен бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал, е било поставено в куфара на неговата дъщеря Юлия при напускането й от Москва за Лондон на 3 март, съобщава британският вестник The Telegraph.

Британското издание се позовава на източник от разузнавателните служби.
Следователите работели по версията, че токсинът е бил пренесен чрез дреха, козметичен продукт или някакъв подарък, в резултат на което са попаднали в дома на Скрипал в Солсбъри. Именно там 66-годишният Скрипал може да е попаднал под въздействието на веществото, а не на мястото, където по-късно бе намерен заедно с дъщеря си – на пейка в търговски център в града.
Източник на редакцията пояснява, че 33-годишната Юлия може да е пренесла „Новичок“ без да знае – в дома й в Москва може да са проникнали лица, които да са сложили веществото в багажа й.
По данни на британската полиция в контакт с „Новичок“ може да са попаднали 131 души от Солзбъри, при това 46 души вече са потърсили лекарска помощ в болница заради опасения, че може да са пострадали в резултат на инцидента със Скрипал.



Руският отговор на предприетите от Лондон спрямо Москва мерки ще последва много скоро, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров.
„Като вежливи хора ще предадем нашия отговор първо на британските колеги“, посочи Лавров по време на форума „Русия - страна на възможностите“.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза на свой ред, че руските ответни мерки по отношение на Великобритания ще бъдат окончателно утвърдени от президента Владимир Путин.
"Предложенията ще бъдат формулирани от министерството на външните работи и другите ведомства, но окончателното решение ще бъде на президента на Руската федерация", заяви Дмитрий Песков за радио „Комерсант“. Той добави, че Москва с голямо недоумение и неразбиране възприема позицията на британската страна, която носи всички признаци на провокация към Русия.

"Позицията на британската страна ни се струва абсолютно безотговорна. Разбира се, че сме разтревожени от тази ситуация. Търпеливо и последователно ще излагаме своята позиция до международното обществено мнение", каза Дмитрий Песков.