София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп: Русия и Китай са преди САЩ в създаването на космически сили

Пентагонът работи по създаване на шести тип въоръжени сили на САЩ

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министерството на отбраната на САЩ работи по указанията на президента Доналд Тръмп за създаването на Космическите сили в среда, в която Русия и Китай вече са започнали да създават подобни видове въоръжени сили и са преди Вашингтон в тази област. Това обяви самият Тръмп в събота по време на митинг в Ричмънд (Кентъки).

„По мое нареждане Пентагонът понастоящем работи по създаването на шестия тип въоръжени сили на САЩ - космическите сили", каза той. "Между другото, Китай вече е започнал да създава космически сили, Русия вече е започнала, те са първите, които започват, но имаме най-прекрасните хора в света, произвеждаме най-доброто оборудване в света, най-добрите ракети, танковете и корабите", каза американският  президент.

През юни Тръмп заповяда на Пентагона да започне да създава Космически сили като пълноправен тип въоръжени сили на страната. На среща в Белия дом с членове на Националния космически съвет той каза, че за Америка не е достатъчно просто да се запази присъствието на САЩ в Космоса, но е необходимо да господстват там. Според първия заместник-министър на отбраната на САЩ Патрик Шананх, предложенията на Пентагона за създаването на американска Космическа сила ще бъдат изпратени на Конгреса на САЩ през февруари следващата година.

В Русия аерокосмическите сили са създадени чрез съчетаване на Военновъздушните сили и Аерокосмическите отбранителни сили с преименуването на последните в космическите сили и отделянето на противовъздушната и ракетните отбранителни сили в отделен отрасъл. Те започнаха да изпълняват поставените задачи на 1 август 2015 г.