София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп постави улиматум на Китай

Заплашва с мита на стоки за 200 млрд. долара

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Американският президент Доналд Тръмп  постави на Китай ултиматум. В случай, че КНР в отговор на действията на САЩ, наложи мита на американските стоки, Вашингтон ще въведе допълнително мито от 10% върху китайските стоки на стойност 200 млрд. долара. В Пекин смятат, че заплахата е пример на  "екстремен натиск и изнудване ", което нарушава пазарните закони. Китай обеща качествен отговор, ако САЩ "загубят здравия разум". Според експерти, желанието на администрацията на Белия дом да разреши всички въпроси от позицията си на сила води до влошаване на политическата и икономическа ситуация в света.

Тръмп е наредил да бъде изготвен списък на стоки от Китай на стойност  200 милиарда долара за последващото въвеждане на допълнителна мита в размер на 10%.

"След завършването на законодателния процес тези задължения ще влязат в сила, ако Китай откаже да промени действията си. Ако КНР отново увеличи собствените си такси, ние ще отговорим на това, като наложим допълнителни мита върху стоки на стойност 200 млрд. долара ", се казва в съобщение на Белия дом.

Тръмп поясни, че решението му от 15 юни, според което от 6 юли ще бъдат въведени мита от 25% върху вноса на стоки от Китай на стойност  50 млрд. долара е направено с цел да се насърчи Пекин да промени своето несправедлив поведение в областта на технологиите и иновациите. "Те също така служат като първа стъпка към установяване на баланс в нашите търговски отношения с Китай", добави американският президент.

В този случай, Тръмп посочи, че е имал отлични отношения с китайския президент Си Дзинпин, с който той ще продължи да работи заедно по редица въпроси, обаче, както е посочено от ръководителя на Белия дом, САЩ вече няма да позволи на Китай и други страни да се възползват в търговията.  

"Ще продължим да използваме всички налични инструменти, за да създадем по-добра и по-справедлива система за търговия за всички американци", заключи Тръмп.

В същото време, в Съединените щати, политиката на американския лидер изглежда предизвиква одобрението на все по-голям брой граждани. Според анкета, проведена от агенция "Галъп", 45% от анкетираните одобряват работата на Тръмп като президент . Тази цифра доведе до най-високият му рейтинг от неговото избиране за президент на САЩ - от 20 януари 2017 г.

"Всички политици обръщат внимание на рейтингите им. Тръмп също се интересува, но не прави всичко за него. 45% е естествен рейтинг за Тръмп, но това не е достатъчно в американската политика. Такъв рейтинг не гарантира победа на средните избори, а победата е абсолютно необходима, защото без нея вторият мандат не е очевиден“, каза Владимир Брухър, експерт в Международния институт за хуманитарни и политически изследвания, в разговор с RT и подчерта, че мерките на Тръмп срещу Китай едва ли ще помогнат за покачване на рейтинга на американския лидер.

 

В Пекин новите протекционистки мерки на Тръмп бяха посрещнати с възмущение, като обвиниха Вашингтон, че разгръща търговска война.

"Съединените щати започнаха търговска война и нарушиха пазарните закони. Тези действия не отговарят на тенденциите на съвременния свят, да увредят интересите на хората и фирмите от двете страни и да навредят на интересите на целия свят ",  подчертаха от Министерството на търговията в Китай.

"Реакция на Китай ще бъде за защита на националните интереси и глобалната система за свободна търговия ... Ако САЩ ще загубят здравия разум,  Китай ще трябва да отговори", казват от министерството.

Търговската война между двете страни може да увреди не само китайската и американската икономики, но и да доведе до пълния или частичен срив на световната финансова система. Това становище беше изразено от експерт в Центъра за изследване на сигурността на РАС, политолог Константин Блохин.

Според друг експерт, Китай, като част от отговора на задълженията на САЩ, може да намали покупката на нефт от САЩ и да направи избор в полза на петролните продукти от Иран.

"Китай не се сплашва от американските санкции. Те вече не се страхуваха от тях. Следователно, в този дипломатически конфликт, те просто могат да заместят американското масло с иранско. И това, очевидно, изнервя Тръмп ", казва експертът пред Ройтерс.

Пекин се опита да забави търговската война, но враждебността на администрацията на "Тръмп" се изравни, каза политолог Константин Блокин. Според него конфликтите в тази сфера се характеризират с ескалация.

"Китай в Белия дом е нещо повече от икономически конкурент. Това не е само търговска война, а във Вашингтон започна с гео-икономическото възпиране на КНР. Това е само част от глобалната стратегия ", заключи експертът.