София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Тръмп: САЩ не са прасенце-касичка на света

Военният бюджет на САЩ е 3,58% от БВП

6 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще заяви пред страните съюзнички от НАТО на срещата на върха на алианса през следващата седмица, че САЩ не могат да бъдат "прасенцето-касичка" на света, съобщи говорителят на Белия дом Хоган Гидли.

Президентът ще защити американския народ, като застане с партньорите и съюзниците на САЩ и ще заяви, че Америка много често е разглеждана като прасенцето-касичка на света, нотова трябва да спре.
На срещата на алианса в Уелс през 2014-та страните-членки поеха задължението да увеличат за срок от 10 години своите военни разходи до 2 процента от брутния си вътрешен продукт. В момента само 8 страни от пакта харчат за отбрана над въпросните 2 процента. Военният бюджет на САЩ е 3,58% от БВП, а на Германия 1,2 на сто. Тръмп обеща да постави този въпрос на срещата на НАТО, която ще се проведе на 11-12 юли в Брюксел.

Тръмп притисна част от съюзниците в НАТО да увеличат значително военните разходи, тъй като САЩ повече не могат да поемат голяма част от разходите на западния военен алианс.