София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Тръмп се оплете в американско-китайските отношения

Новоизбраният американски президент разговаря с тайванската президентка и подразни Пекин

7 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп е приел телефонно обаждане от тайванската президентка Цай Ин-уен, която го поздравила с победата на президентските избори в САЩ. Това се смята за сериозно нарушение на дипломатическия протокол, тъй като САЩ следват политиката на т.нар. единен Китай, съгласно която Тайван се приема като част от Китай, макар де факто да не е така.

Според световните агенции разговорът между Тръмп и Цай Ин-уен има потенциал да влоши отношенията между САЩ и Китай, доколкото може да постави под съмнение придържането на Вашингтон към политиката „Единен Китай“.

Веднага, след като за разговора стана известно, говорител на Белия дом заяви, че промяна в американската политика няма.

„Няма промяна в нашата отдавнашна политика по китайско-тайванските отношения. Ние оставаме твърдо ангажирани с нашата политика „Единен Китай“, базирана на три съвместни комюникета и закона за отношенията с Тайван. Нашият основен интерес е за мирни и стабилни китайско-тайвански отношения“, каза говорителят по Националната сигурност Емили Хорн.

От Белия дом уточниха, че Тръмп не е уведомил предварително администрацията за телефонния си разговор с тайванската президентка. Новоизбраният президент информира за обаждането със съобщение в „Туитър“.

„Президентът на Тайван ми се обади днес да ме поздрави за спечелването на президентския пост. Благодаря“, написа Тръмп.

Съветниците на новия президент на САЩ обясниха, че той е бил напълно информиран за сложността на американско-тайванските отношения и е наясно с правилата.

Китай реагира относително спокойно. Китайският външен министър Ван И заяви, че този безпрецедентен разговор няма да промени американската политика.

„Аз не смятам че това ще промени политиката „Единен Китай“, към която правителството на САЩ се придържа през годините. Принципът „Единен Китай“ е крайъгълен камък в здравословното развитие на китайско-американските отношения“, коментира министърът.