София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп ще участва в срещата на НАТО

На 15 януари Тръмп заяви, че смята НАТО за остаряла организация

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Президентът Доналд Тръмп ще участва в срещата на лидерите на страните от НАТО, която ще се проведе през втората половина на май, информира ТАСС с позоваване на изявление, разпространено от пресслужбата на Белия дом, въз основа на проведен телефонен разговор между генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и Тръмп.
"Лидерите обсъдиха по какъв начин да убедят всички членове на НАТО да изпълнят задълженията си по финансирането на съюза, съобщиха от пресслужбата. Страните се споразумяха за необходимостта да се продължат координирационните действията на САЩ и НАТО, "за да се отговори на пълния набор от предизвикателства за сигурността, пред които е изправен Алиансът“.
Предмет на разговор е бил и ситуацията в Украйна. "Страните обсъдиха възможността за мирно разрешаване на конфликта по границата с Украйна", - се казва в изявлението.
На 15 януари Тръмп заяви, че смята НАТО за остаряла организация. "На първо място организацията НАТО е проектирана преди много години".
Тръмп заяви, че Алиансът не обръща достатъчно внимание на борбата срещу тероризма, което е недостатък. Политикът призна, че въпреки всичко това, НАТО остава „много важен“ съюз.