София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп уволни Рекс Тилърсън

На негово място идва директорът на ЦРУ Майк Помпео

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни държавния секретар Рекс Тилърсън, замествайки го с директора на ЦРУ Майк Помпео, съобщават световните медии, позовавайки се на информация от Белия дом.

На мястото на Помпео застава заместник-директорът на ЦРУ Джина Хаспел.

Тилърсън току-що се е завърнал от обиколка в Африка, която е прекъсна преждевремнно, за да посрещне отстраняването си от поста. Премахването на Тилърсън беше очаквано след поредица от сблъсъци с политиката на Тръмп, пише Гардиън.

През последните месеци имаше многобройни информации за влошаване на отношенията между Тръмп и Тилърсън, но те бяха отхвърляни от Белия дом и от Държавния департамент на САЩ.

"Майк Помпео, директор на ЦРУ, ще стане наш нов държавен секретар", написа Тръмп в Туитър. "Той ще свърши фантастична работа! Благодаря на Рекс Тилърсън за службата му! Джина Хаспел ще стане новият директор на ЦРУ и първата избрана жена на поста. Поздравления за всички! "

Източници от Белия дом посочват, че според Тръмп сега е моментът за промяна в държавната администрация на САЩ, преди срещата с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун.