София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Тръмп в нов скандал: Какво е казал на Лавров

Обвиняват президента, че е предал секретна информация на руснаците

7 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се забърка в пореден скандал, след като в пресата се появиха съобщения, че по време на срещата с руския външен министър Сергей Лавров преди около седмица той е споделил с руснаците секретна информация относно „Ислямска държава“.

Информацията била получена от източник от съюзна на САЩ държава с изричното условие да не се споделя с Русия.

Според публикация във „Вашингтон пост“ по време на срещата си с Лавров, на която присъствъл и посланикът на Русия Сергей Кисляк Тръмп разказал на двамата секретната информация с подробности. Вестникът твърди, че по този начин се застрашава източникът на информацията, както и сигурността на операциите срещу „Ислямска държава“.

Малко по-късно и Белият дом, и Кремъл отрекоха. Съветникът на Тръмп по националната сигурност Х.Р. МакМастър и държавният секретар Рекс Тилърсън направиха съвместно изявление, че по време на срещата въпросите за борбата с тероризма са обсъждани в най-общ план.

Говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков от своя страна заяви, че публикуваното от „Вашингтон пост“ е „пълни глупости“.

Самият Тръмп обаче косвено потвърди, че е навлязъл в подробности по време на разговора с Лавров.

„Като президент исках да споделя с Русия (на открито планирано заседание на Световната банка) - и имам абсолютно право да го направя - факти, свързани с тероризма и сигурността на полетите на авиокомпании, както и искам Русия значително да засили борбата си срещу „Ислямска държава“ и тероризма“, написа президентът в „Туитър“.