София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп вероятно ще оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата

Той заяви намерението си още на срещата на Г-7 в Сицилия

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Американският президент Доналд Тръмп е решил да оттегли Съединените щати от Парижкото споразумение за климата, съобщи информационният сайт Аксиос.

Тръмп отказа да подкрепи споразумението още на срещата на Г-7 в Сицилия и заяви, че му е необходимо още време, за да вземе решение.

По-късно президентът написа в Туитър, че ще реши тази седмица.

Близо 200 страни участваха в преговорите в Париж през 2015 г., чиято цел беше да ограничат затоплянето на планетата, включително като намалят емисиите на въглероден диоксид и други газове, резултат от изгаряне на изкопаеми горива. По силата на Парижкото споразумение САЩ трябваше до 2025 г. да намалят емисиите си с 26 до 28 на сто спрямо равнището от 2005 г.

По въпроса за изтеглянето работи екип, в който участва ръководителят на Агенцията за опазване на околната среда Скот Пруйт.

Вариантите пред САЩ са официално оттегляне, което може да отнеме три години, или оттегляне от договора на ООН, на който се основава споразумението - по-бърз, но по-краен вариант.

Върху решението за оттегляне от климатичното споразумение е повлияло писмото на 22 сенатори от Републиканската партия на САЩ, които призоваха за това.