София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тръмп затвори границите на САЩ за бежанци

До септември 2017 САЩ ще приемат едва 20 хиляди бежанци

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, с който спира приемането на бежанци в САЩ за 120 дни, забранява за неопределено време настаняването на бежанци от Сирия и затяга някои правила за влизане в Съединените щати.
По време на церемонията по подписване на указа в Пентагона Тръмп заяви, че от сега нататък изборът относно приемането на бежанци ще бъде „екстремен”.
Така ние защитаваме страната си от навлизането на чуждестранни терористи, коментира Тръмп.
Програмата за приема на бежанци е предвидена за 120 дни. Максималният брой, който Тръмп допуска в указа, е 50 хиляди за текущата фискална година (приключваща на 30 септември).
По информация на Държавния департамент от октомври 2016 досега САЩ са приели 30 хиляди мигранти, което означава, че до изтичане на фискалната година могат да бъдат приети едва още 20 хиляди.
Департаментът на Обама е предвиждал през 2017 САЩ да се превърне в дом за 110 хиляди бежанци от цял свят.
В указа на Тръмп се посочва и къде точно да бъдат заселвани бежанците. По време на управлението на Обама няколко щати съдиха неговата администрация заради настаняване на бежанци на тяхна територия, въпреки отказа на местната власт.