Гледай
на живо

Турция е загубила шансовете си за присъединяване към ЕС

Натали Лоазо се срещна с вицепремиера Захариева

„Очакваме Българското председателство да бъде плодотворно. България  застава начело на Съвета на ЕС във важен за бъдещето на Европа момент“, това каза министърът по европейските въпроси на Френската република Натали Лоазо, която e на работно посещение у нас. Днес тя проведе среща с вицепремиера и министър на външните работи на България Екатерина Захариева, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

 „Като председател ще се фокусираме върху въпросите, които са важни и за България, и за Европейския съюз. Един от ключовите ни приоритети в тази посока е европейската перспектива на страните от региона на Западните Балкани“, отбеляза от своя страна Екатерина Захариева.

Българският вицепремиер и френската й гостенка се обединиха около мнението, че ЕС трябва да има по-видимо присъствие в региона.

Френската министърка подчерта, че Турция не може да продължи процеса за присъединяване към Европейския съюз, въпреки че е важен партньор за сигурността и борбата с тероризма. По думите на Натали Лоазо, Турция е направила своя политически избор и днес не е възможно да се отиде по-далеч в рамките на разширяването.