София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Турция: ЕС пропагандира тероризъм

Повод за обвинението е изложба, открита в Европейския парламент

8 годиниПолитика 14 Боряна Райчева

Турция обвинява Европейския парламент в пропаганда на тероризъм и определя политиката на съюза като неприемлива, заяви говорителят на турския президент Ибрахим Калън.
Той направи това изявление във връзка с изложба, открита в Европейския парламент, която включва снимки на сирийски кюрди и лидера на ПКК Абдула Йоджалан, който излежава доживотна присъда в Турция.
Пропагандата на тероризма е несъвместима с идеята за свободата на словото. Ако организаторите на изложбата, посветена на терористите, оправдават действията си с думите, че терористичната организация се бори с друга терористична организация "Ислямска държава“, то ние препоръчваме да направят изложба, посветена на терористичните групи "Джебхат ан-Нусра", "Хизбула" и на режима на Башар Асад, каза в интервю Калън.
Според него за Анкара е трудно да разбере това, към което Европейският парламент се стреми.
Фактът, че Европейският парламент се превръща в поле за рекламиране на терористична организация, е пряко доказателство за двойните стандарти, за които говори Турция. Сега се вижда истинската цел на европейските политици.