София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Турция иска да се присъедини към БРИКС

Ердоган обяви, че предложението му е прието топло от организацията

6 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова членовете на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) да дадат възможност на Турция да се присъедини към организацията . „Ако ни приемет групата БРИКС трябва да добави едно „Т“ към името си“, каза Ердоган по време на срещата на върха на блока в Йоханесбург, цитиран от Hurriyet Daily News. Според него  предложението му е прието топло от членовете на БРИКС, преди всичко от Китай.

"Китайците особено подчертаха, че одобряват разширяването. Видях, че обмислят възможността да присъединят други страни към тази платформа", добави турският президент.

Той подчерта, че Турция, заедно с пет страни от БРИКС е част от Г-20 и сътрудничеството с Анкара ще бъде от полза за страните от блока по отношение на икономиката и инвестициите.

По време на десетата среща на върха на БРИКС една от ключовите теми бе за Близкия изток. Ердоган беше поканен заради турското председателство на Организацията за ислямско сътрудничество (OIC).

По време на събитието ръководителят на Турция проведе среща с руския си колега Владимир Путин. В резултат на този разговор руският президент отбеляза, че отношенията между Москва и Анкара изпитват подем, а сътрудничеството между страните се развива в различни сфери.

"Нашите двустранни отношения са във възход. Това е съвсем очевидно в областта на преодоляването на кризите, имайки  предвид сирийската криза и в икономическата сфера. По план, всички от нашите големи проекти се изпълняват ", каза Владимир Путин.

"Цялостното сътрудничество между Русия и Турция кара някои хора да изпитват ревност", каза на свой ред турският лидер.

Според експерти  думите на турския лидер, въпреки че са свързани с настоящия политически момент и са причинени от конфликта между Турция и Съединените щати, все още показват сериозното желание на Анкара да се присъедини към БРИКС.

„Ердоган няма да напусне НАТО или да прекъсне връзките си с Европейския съюз. Но в същото време той иска да се възползва от съвместни проекти с Руската федерация, Китай или Индия. Анкара си сътрудничи с онези, с които е печелившо в момента или в краткосрочен план“, смятат експерти.

Според наблюдатели,  турският лидер изпитва криза в отношенията както със САЩ, така и с водещите държави на Европейския съюз, затова думите му за БРИКС упражняват известен натиск върху миротворческия проблем на НАТО и Турция. „В същото време Ердоган е политик, който е изключително прагматичен и дори циничен. Той разбира, че ерата на еднополюсния свят, в който Вашингтон е абсолютен лидер, свършва. Затова той се опитва да намери някаква нова точка на подкрепа за външната си политика ", коментира експерт за RT.