София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Турция иска да създаде собствена космическа агенция

Разработва се идеята за собствен самолетоносач

7 годиниТехнологии 2 Боряна Райчева

Турция има намерение да създаде собствена космическа агенция за обезпечение на сигурността на страната, заяви премиерът Бинали Йълдъръм по време на церемония за откриване на завод за производство на части за хеликоптери в окръг Ерзурум, съобщава в. "Миллиет". Той посочи, че решениетое взето с цел да обезпечат развитието и сигурността в републиката с помощта на космическите и авиационните технологии, а също така и за установяване и използване на природните ресурси за благото на народа. Целта е да се намали зависимостта от чуждите технологии, като се създаде космодрум и нови летящи обекти. Световните медии отразиха това решение на турските власти и отбелязаха, че до сега турчин никога не е летял в космоса.

Премиерът добави, че законопроект в тази насока е внесен за разглеждане в парламента. Създателите на новия законопроект са проучили съответната законова база на САЩ, Западна Европа и Япония, за да купят космически технологии.

Турция работи и по други изключително амбициозни военни проекти, сред които е този за собствен самолетоносач. С години турски инженери работят с шведския концерн СААБ за създаване на първият турски изтребител и той трябва да излети през 2025 година.