София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Турция иска сътрудничество с Русия в Идлиб

СС на ООН ще проведе извънредна среща за ситуацията в района

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Съветът за сигурност на ООН ще проведе в петък извънредна среща за ситуацията в Идлиб. Това заяви американският посланик в световната организация Ники Хейли, цитиран от ТАСС.

Ще обсъдим химическото оръжие, включително нашите страхове относно запазващата се заплаха от неговото използване от режима на Башар Асад срещу собствения му народ“, каза Хейли на пресконференцията по случай започването на американското председателство в СС на ООН, предаде ТАСС.

Същевременно турският президент Реджеп Ердоган предупреди, че евентуално нападение на правителствените сили в сирийската провинция Идлиб може да доведе до хуманитарна катастрофа и нова вълна от мигранти, които бягат в съседна Турция. Пред репортери при завръщането си от Киргизтан Ердоган каза: "В Идлиб има около 3,5 милиона души. Ако ракети попаднат в този райно ще настъпи голямо клане, а новият поток от бежанци ще наводни Турция“.

Русия, която е съюзник на сирийския президент Башар Асад, възобнови въздушните удари срещу бунтовниците в Идлиб след седмици на авиобомбардировки и обстрел от проправителствените сили, което изглежда е прелюдия към пълномащабна офанзива срещу последния голям бунтовнически анклав.На 25 август руското министерство на отбраната съобщи, че се очаква провокация в Идлиб с използването на химическо оръжие. Провокацията ще послужи за нов удар, който САЩ и техните съюзници да нанесат по правителствените сили.

Турският лидер добави, че "сътрудничеството на Турция с Русия и Иран е позволило да се избегне катастрофа в Идлиб", а "взаимодействието с Русия сега е много важно".

В допълнение, турският лидер разчита на положителния резултат от тристранната среща на високо равнище за Сирия в Техеран на 7 септември.

Срещата на върха в Техеран ще бъде третата среща в тристранния формат за разрешаване на сирийската криза. На 22 ноември 2017 г. президентите на Русия, Иран и Турция проведоха първата си среща в Сочи. Следващата среща на върха в този формат се проведе на 4 април в Анкара.

Идлиб е единственият основен регион на Сирия, който остава в ръцете на незаконни въоръжени групировки. Според генералния секретар на ООН за Сирия Сетафн де Мистура в този район има около 10 хиляди бойци на терористичните групировки „Джебхат ан-Нусра“ и „Ал Кайда“. Възстановяването на контрола над провинцията ще сложи край на военния конфликт в Сирия.