София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Турция изпрати танкове на границата с Ирак

Те са разположени в провинция Шърнак

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Танкови подразделения от различни военни части на Турция са преместени в пограничната зона с Ирак, в провинция Шърнак, съобщава агенция „Анадолу“.

По данни на военни източници, танковете ще бъдат разположени непосредствено до границата с Ирак в района на провежданите съвместни военни учения между Ирак и Турция, започнати през септември. Те са в близост до КПП „Хабур“, в района на Силопи, където се проведе референдума за независимост в Иракски Кюрдистан.

С цел безопасност, бронираната техника е пристигнала през нощта в района на границата.

Референдумът за независимост в Иракски Кюрдистан се проведе на 25-и септември. По данни на избирателната независима комисия, „за“ независимост на Кюрдистан са гласували 92,7% от избирателите.

Властите в Ирак обявиха референдума за нелигитимен и подчертаха, че няма да водят преговори с регионалното автономно правителство за резултатите от гласуването.

Срещу провеждане на изборите застанаха съседните на Иракски Кюрдистан страни – Турция и Иран, както и САЩ и ООН.

Багдад предприе редица санкции срещу кюрдския регион, сред които прекратяване на международните въздушни връзки с автономията.