София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Турция не търсила решение за изселниците

Подписаните спогодби никога не са задействани

7 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Турция никога не е искала разрешаване на въпроса за българските мюсюлмани. През годините на социализма между двете страни са подписани много изселнически спогодби, но те не са задействани. Причината е, че тези хора са били необходими на Турция, за да въздейства на наша територия. Това каза в предаването „Пътуване във времето“ на телевизия Евроком посланик Любомир Шопов. Той коментира събитията по време на Възродителния процес между 1984 – 1988 година.

„И сега, когато си говорим и всичко ни изглежда далечно и в страни, някой мислил ли е, че щеше да има прошка, ако България беше допуснала държавата да бъде разделена на две“, попита Любомир Шопов. Според него обаче такава опасност съществува сега със структурите, с които разполага турската държава. С няколко протурски партии, както и с факта, че българския ислям се издържа с пари на турска държавна служа Дианета.

Според Любомир Шопов политиката на президента Ердоган в момента е насочена именно към възстановяване на позицията на Турция в рамките на територията на бившата Османска империя, но по нов начин.

Посланик Шопов обясни, че в продължение на години една от основните линии на Движението за права и свободи е била да прокара такова международно споразумение, с което да се обособят цели райони, които да получат изключителни права. „Реално говорим за автономия, така, че там да има собствена финансова политика, собствено образование, собствена армия, собствена полиция. За армията, едва ли ще се получи, но всичко останало да бъде усвоено...“

Идеята е била да се прокара такова международно споразумение, според което централните власти няма да имат никакво право да се месят в управлението на тези анклави, каза още Любомир Шопов.

Цялото предаване може да гледате тук: http://eurocom.bg/shows/video/putuvane-vuv-vremeto/5364