София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Турция няма да оттегли заявлението си за членство в ЕС

Сигурността на Общността без Анкара е невъзможно, заяви Бинали Йълдъръм

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Турция не възнамерява да оттегли заявлението си за членство в ЕС, но Брюксел трябва да осъзнаe, че да се гарантира сигурността на Общността без Анкара е невъзможно, заяви министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм.
Решение за оттегляне на заявлението за членство в ЕС не трябва и не сме имали, но Европейският съюз трябва много добре да помисли за стъпките, които ще предприеме, не заради нас, а в името на собственото му бъдеще и бъдещето на европейската сигурност, която без Турция е невъзможна, коментира той.
Йълдъръм подчерта, че Русия и Турция "имат много точки на свързване в различни области" с Европейския съюз.
Така че, когато страните от ЕС вземат решения, те трябва да помислят много добре какви ще са резултатите от тези решения и до какво могат да доведат, добави Йълдъръм.
Отношенията между Турция и ЕС се обтергнаха, след като на пленарната си сесия в Страсбург на 24 ноември Европейският парламент прие резолюция, призоваваща за спиране на преговорите за присъединяване на Турция към Общността на фона на действията на турските власти. Това предизвика остра реакция от страна на Анкара.
Споразумението за асоцииране между ЕС и Турция беше подписано през 1963. Заявление за членство в Съюза от страна на Анкара е подадено през 1987. Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС започнаха едва през 2005 г., многократно са усложнявани от разногласия и в крайна сметка бяха замразени.
През март 2016 лидерите на държавите-членки на ЕС се споразумяха да засилят преговорите в замяна на помощ от страна на Турция, която обеща да намали потока от мигранти към ЕС през нейната територия.