София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Турция няма да прекрати отношения с НАТО

Анкара иска да знае може ли да се повтори такъв инцидент

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

„Турция не планира да прекратява връзките си с НАТО след този инцидент. Анкара иска да разбере как такъв инцидент може да се случи по време на учения на Алианса и може ли подобно нещо да се повтори“, обяви говорителят на турския президент Ибрахим Калън, цитиран от Анадолската агенция, предаде БНТ.

Вчера главният съветник на Реджеп Ердоган – Ялчън Топч, каза, че Анкара трябва да преосмисли отношенията си с НАТО. По думите му това е организация, която „се отнася враждебно към един от своите членове“ и не е единственият възможен вариант за Турция.

Припомняме, че напрежението между Анкара и НАТО се усили, след като на 18 ноември Ердоган изтегли 40 турски войници от учение на Алианса. Причината бе, че по време на ученията в Норвегия, негова снимка и на основателя на турската република Кемал Ататюрк, са били използвани за обозначение на условни противници.

В същото време в. „Сабах“ съобщава, че според норвежки технически сътрудник от турски произход в затворената информационна мрежа на НАТО са се появявали пародийни съобщения от името на Ердоган.

Министърът на отбраната на Норвегия се извини на Турция, като същото направи и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. От своя страна Ердоган посочи, че подобен инцидент „не може да бъде приключен с просто извинение“.