София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Турция обеща привилегии за българските изселници преди референдума

Накъде ще поеме Турция след утрешния решаващ референдум?

7 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

В навечерието на съдбоносния за Турция референдум в неделя турското правителство обеща привилегии за изселниците с корени от България и балканските държави.На онези, които живеят в Турция и са с чуждо гражданство, но имат роднини от първа степен, които са турски граждани, ще се даде право на придобиване на турско гражданство, залегнало в клаузата "изключителни обстоятелства". Така няма да се налага те да чакат пет години, колкото е предвиденият в закона срок за придобиване на турско гражданство.

Близо 54 милиона души имат право да гласуват дали страната да се превърне в президентска република.Медиите са контролирани от управляващите и оценките им трудно може да се определят като безпристрастни. Проучванията на: общественото мнение дават крайно различни прогнози, в зависимост от това, кой ги провежда. Ако "да" спечели, това ще е историческа промяна за Турция, и пълно откъсване от традициите на светско управление, установени в последните над 90 години, смятат наблюдатели.