София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Турция отрича за болницата в Африн

При стрелба там са загинали най-малко 43-ма души

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Като неверни турските военни определиха обвиненията, че техни части са обстрелвали болница в сирийско-кюрдския анклав Африн, предаде ДПА.
 
„Операция "Маслинова клонка" се води по начин, който не нанася щети на цивилни и невинни и на обкръжаващата ги среда.", заяви армията в Туитър.  Източник от болницата заяви късно снощи за ДПА, че единственото лечебно заведение в Африн е било подложена на интензивен турски обстрел, че са загинали са 16 души, а десетки са били ранени. 
 
Намиращият се във Великобритания Център за наблюдение на правата на човека съобщи за две убити бременни жени и каза, че жертвите на обстрела на болницата и нейните околности вече са 43 души. Градът е под обсада от понеделник.
 
Турция и съюзените с нея сирийски бунтовници започнаха на 20 януари операция срещу кюрдските Сили за защита на народа, които Анкара смята за терористична организация, свързана със забранена на нейна територия кюрдска бунтовническа организация. В други части на Сирия кюрдските Сили за защита на народа действат като съюзници на САЩ в борбата срещу "Ислямска държава".