София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Турция предупреди Гърция да не провежда военни учения на о. Кос

„Няма да се въздържим от крачки, които е необходимо да бъдат приети“

7 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Военните учения, които се провеждат в Гърция на остров Кос в Егейско море, противоречат на Парижкото мирно споразумение от 1947 година и е недопустимо, се казва в съобщение на прессекретаря на турското външно министерство, цитирано от РИА Новости.

Отношенията на Турция и Гърция се обостриха в последните дни, заради отказа на гръцкия съд да осъди на смърт осемте турски военнослужещи, участвали,по мнение на турските власти, в опита за държавен преврат.

"В гръцките медии се появиха съобщения за това, че въздушно-десантана войска от гръцките специални части, са провели военно учение на остров Кос. Съгласно Парижкото мирно споразумение от 1947 година, остров Кос е предаден на Гърция от Италия, с условие демилитаризация и прекратяване на провеждането, на каквито и да било военни действия. Във връзка с това, въпросното учение е проведено на остров Кос, в нарушение на международните права“, се казва в документа.

Турското министерство на външните работи предлага Гърция, да избягва действия, които могат да предизвикат напрежение, нарушаване на международните права и прочие действия, носещи разрушителен потенциал, чиито последствия трудно ще бъдат регулирани.

Турското външнополитическо ведомство е уведомило гръцката страна за това, че Турция „няма да се въздържи от крачки, които е необходимо да бъдат предприети, в рамките на международните права, по отношение на политическите си правови позиции в Егейско море“.