Гледай
на живо

Турция премахва извънредното положение преди референдума за нова конституция

На референдума ще се гласува смяна на формата на управление

Турските власти отмениха извънредното положение преди референдума за новата конституция, която предвижда преминаването към президентска форма на управление, информира премиерът Бинали Йълдъръм.
Извънредното положение беше въведено в Турция след опита за преврат в нощта срещу 16 юли в продължение на три месеца, след което беше удължено за същия период.
"Ако ще бъде провеждан референдум (за нова конституция), ние няма да позволим някой да си помисли, че той се провежда под натиск, следователно извънредното положение ще бъде отменено, съобщи Йълдъръм по НТВ.
По-рано Йълдъръм заяви, че партията ще внесе в парламента проект за нова конституция, предвиждаща преход към президентска форма на управление. Според него Парламентът може да одобри проекта с конституционно мнозинство (367 гласа) или да проведе референдум при гласуване на повече от 330 депутати. По думите на заместник-председателя на управляващата Партия на справедливостта и развитието Хаяти Язъджъ, референдумът може да се проведе през април 2017.
Двете редставени в парламента опозиционни партии - лявоцентристката Републиканската народна партия и прокюрдската Партия на демократичните народи - се противопоставят на въвеждането на президентска система в Турция на място парламентарната, съществуваща в страната от основаването на турската република през 1923 година. Те обвиняват турския президент Тайип Ердоган в опит да установи еднолично управление в Турция.