София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Турция, Русия и Иран готвят среща на върха за Сирия

Планирана е двустранна среща между Путин и Ердоган

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

През следващите седмици ще се проведе срещата на върха на Турция, Русия и Иран относно Сирия. Това  съобщи в четвъртък пред телевизия НТВ турският външен министър Мевлют Чавушоглу, предаде ТАСС.   

"Планирана е двустранна среща за [президентите на Турция и Русия], както и тристранни разговори, започнали своевременно в Сочи. Ние работим за провеждането на тази тристранна среща на върха през следващите седмици", каза той.

"Позициите на Русия и Иран за Сирия са добре известни. Те, както и ние, казват, че сирийската земя принадлежи на сирийците. И в тази ситуация, когато американските войски напускат Сирия, страните трябва да избягват стъпки, които могат да им дадат предимства", добави министърът. Той обаче отбеляза, че думите му за ползите не се отнасят за борбата на Турция срещу бойците на сирийските кюрдски народи.

На 7 септември в Техеран се проведе третата среща на върха за Сирия с участието на президентите на Русия, Турция и Иран. Първата такава среща в тристранен формат се проведе на 22 ноември 2017 г. в Сочи. Вторите преговори се проведоха на 4 април в Анкара. Страните приеха съвместно изявление, в което изразиха намерението си да продължат работа по сирийските проблеми на най-високо равнище.

Що се отнася до двустранната среща на лидерите на Турция и Руската федерация Реджеп Ердоган и Владимир Путин, то, според прес-секретаря на руския президент Дмитрий Песков, посещението на Ердоган в Русия "се подготвя в близко бъдеще", но "все още не е определена конкретна дата".