София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Турция се закани да „вземе ума“ на Европа

Като реакция срещу европейските държави, Анкара постави на карта споразумението за бежанците

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че Турция може да изпраща по 15 хиляди бежанци месечно в страните от европейската общност, с което се закани да „вземе ума“ на Европа. Той заяви това на фона на разкрилата се криза с Холандия, Германия и други европейски държави заради недопускането на турски политици да провеждат предизборни митинги там.
Като реакция срещу европейските държави, Анкара постави на карта споразумението за бежанците. 
Преди това турският държавен глава Реджеп Ердоган заплаши, че Турция може да преустанови спазването на сделката с Брюксел.
 
Нападките на турски официални лица срещу ЕС продължиха с поредното недипломатично изказване на външния министър Мевлют Чавушоглу. По време на церемония за откриването на мост в Анталия снощи, той заяви, че Турция знае как да управлява Европа и на референдума за конституционните промени ще докаже това, като "й бие османски шут". Чавушоглу допълни, че ако ЕС не изпълни ангажимента си за либерализирането на визовия режим, пада споразумението за мигрантите. Същевременно, турски проправителствен вестник изобрази на първата си страница германския канцлер Ангела Меркел като Хитлер, определяйки я като "Г-жа Хитлер" и "Грозна лелка".
 
В същото време турските медии оповестиха, че България е подсилила общата си граница с Турция с военни ветерани.