София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Турция смята ислямофобията за опасна

„Религиозните малцинства са постоянно изправени пред предразсъдъци“

7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу нарече ситуацията с ислямофобията в Европа едно от най-тревожните на всички времена. Той заяви това в четвъртък по време на заседание на Съвета на ОССЕ на министрите на външните работи в Хамбург.
Важни теми са ксенофобията, ислямофобията и антисемитизмът – всички те се разгръщат все повече по целия свят и в нашия регион етническите и религиозни малцинства са постоянно изправени пред предразсъдъци, но положението никога не е било толкова тревожно, както е сега, а тази тенденция е особено видима в Западна Европа ... Ние трябва да зачитаме разнообразието, хармонията и социалната ангажираност. Всъщност нашата сила е в богатството на толерантността и взаимното разбирателство. Това трябва да се учим от младото поколение, заяви Чавушоглу.
Той призова "да не се забравят "замразените" конфликти в региони като Нагорни Карабах, Абхазия, Южна Осетия."
Тези конфликти отслабват взаимодействието и доверието. Кризата в Украйна е особено тревожна. Трябва да намерим мирно решение въз основа на териториалната цялост на страната и международното право и приветстваме ролята на мисията за наблюдение на ОССЕ в Украйна. Важно е да се следи ситуацията в Крим, както и на кримските татари, коментира още Чавушоглу.