София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Турция стартира операция „Щитът на Ефрат“ 2

Русия и Иран ще се включат в операцията

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Турската армия възнамерява да започне нов етап от операцията "Щитът на Ефрат" срещу терористичните групи, опериращи в Сирия. По информация на проправителствния вестник Сабах, Анкара ще започне да разчиства територията на северната провинция Идлиб.
Според вестника на неотдавнашната среща на Генералния щаб и националното разузнаване на Турция е започнала да разработва пътна карта на операцията.
Целта на втората фаза на "Щитът Ефрат" се нарича "нарушение на американските планове, които под прикритието на борбата със [съюза на терористичните групи в Сирия]" Хейят Тахрир ал-Шам "се опитват да предадат Идлиб на Кюрдската работническа партия и партията" Демократичен съюз ", които са смятани от Анкара за терористични организации.
В този случай, отбелязва Сабах, Турция ще работи заедно с Иран и Русия, включително в областта на обмена на разузнавателна информация. Русия, според публикацията, ще отвори въздушното си пространство за безпилотни бойни самолети на военновъздушните сили на Републиката.
След това ще последва и наземна фаза на операцията, при която Русия и Иран ще подкрепят Идлиб от юг, а Турция ще влезе от север.