София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Турция в безпрецедентна валутна криза

Лирата с ново дъно -Ердоган взема драконовски мерки

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Централната банка на Турция оповести серия от мерки в опит да спре драматичната обезценка на турската лира. По нареждане на Ердоган спешно се въвежда екшън-план с цел да се запази финансова стабилност в страната. Централният трезор гарантира, че ще осигури на търговските банки цялата ликвидност, от която те се нуждаят. Мерките са в отговор на поредната драматична обезценка на турската лира. В началото на днешната търговия турската лира загуби нови над 10% от стойността си, сривайки се за кратко до рекордно дъно от около 7, 2400 за един долар, а в рамките на деня загуби нови 7 % от стойността си. От началото на годината насам турската лира вече загуби над 40% спрямо американския долар. Причината - инвеститорските притеснения относно влиянието на президента Реджеп Ердоган върху лихвената и паричната политика на Централната банка,  високата двуцифрена инфлация и голям дефицит по текущата сметка на страната.
 
Сривът на лирата се задълбочи през миналата седмица с оглед и на ескалиращото напрежение между САЩ и Турция, като пикът на инвеститорската паника беше в петък, когато турската лира се обезцени с над 16 на сто само в рамките на 24 часа. 
 
Понастоящем Турция има външни финансови задължения за около 218 млрд. долара. Анализаторипрогнозират, че в скоро време Турция ще трябва да се обърне към Международния валутен фонд за спешна финансова помощ.
 
Според финансиста Юлиян Войнов ето как изглежда ибезценяването на лирата спрямо България. Експертът прогнозира , че най-вероятно ще бъдем свидетели на увеличаването на турския внос в България и обратното – забавяне на българския износ към Турция, което от началото на годината вече е факт. Турският президент Реджеп Ердоган се опитва да използва своята политическа популярност за решаване на проблеми, които не могат да бъдат решени с политически мерки, категоричен е Юлиан Войнов. По думите му, от доста време турската икономика прегрява и има всички симптоми на прегряване, но това се дължи на политически грешки. В днешния ден хиляда лири се купуваха за 296 лв. – рекордно евтино. Големите вериги обменни бюра търгуваха само ограничени суми и при проверка на екипа на Евроком заявиха, че разполагат само с няколко хиляди в касите, които ще се изчерпят преди края на работния ден.