София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Търговците на горива излязоха на протест

Недоволстват срещу новия проектозакон

6 годиниИкономика 7 Боряна Райчева

На протест днес излязоха малки и средни търговци на горива. Повод за недоволството им е проектозаконът за търговията с горива, който депутатите приеха на първо четене.

Протестът започна точно в 11.00 часа на Околовръстния път. Километрична беше опашката от автоцистерни. Протестиращите се насочиха към бул. "Ботевградско шосе".

Според приетите промени всички, които складират или транспортират горива, трябва да бъдат регистрирани в Министерството на икономиката и да представят банкови гаранции. За да бъде регистрирано едно дружество за търговия на едро с нефт и нефтопродукти, трябва да има внесен уставен капитал не по-малко от 3 млн. лева, а при търговия на дребно – 20 000 лева за всеки обект.

Търговците обаче смятат, че това ще повиши цената за крайните потребители, а голяма част от малките бензиностанции ще фалират.

Сметките показват, че малките фирми в бранша с горива са около 420.

Законът ще обхване 30 000 обекта, през които, по думите на Мартин Тинчев от ГЕРБ, минават или се продава горива без никакъв контрол.

По думите на вносителя на проектозакона - Емил Димитров от „Обединени патриоти“, целта на промените е да бъде въведен регистрационен режим и ясен критерий към всички икономически оператори.