София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Търговският регистър възстановява дейността си

Вицепремиерът Дончев обеща виновният за срива да бъде намерен

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Електронната страница на търговския регистър, която шест дни беше абсолютно недостъпна за правене на каквито и да е справки и нанасяне на нови и променени обстоятелства, свързани с дейността на фирмите и юридическите лица с нестопанска цел, от днес започна поетапно да се възстановява. 
 
Проверка на телевизия „Евроком“ показа, че търсенето на информация за актуалното състояние на фирмите по единния инденфикационен код, действително вече е възможно, но все още не е възстановена информацията от последните две години. От Агенцията по вписванията обаче са категорични, че няма изгубени данни от Търговският регистър.
 
Очаква се системата да започне да функционира пълноценно най-рано от другата седмица. „Характерът на технологичните процеси предполага регистърът да функционира пълноценно и с пълния си набор от вписани данни не по-рано от следващата седмица", обясняват още от службата.
 
Агенция по вписванията отново подчертава, че нарушаването на работата на платформата не е свързано със злонамерена външна намеса, нито пък с инцидент в киберпространството. От ведомството поднасят и своите извинения към потребителите си за причиненото неудобство. Спирането за почти седмица на дейността на регистъра напрактика блокира голяма част от търговската дейност на фирмите у нас.
 
Във връзка с безпрецедентната ситуация вицепремиерът Томислав Дончев заяви пред „Нова телевизия“, че правителството ще предложи създаването  център, който да складира цялата информация от държавните регистри. Дончев също изрази мнение, че едва ли може да се търси умисъл при срива на системата и че по всяка вероятност става дума за човешка грешка, но това по думите му не изключва наличието на „човека вина“. Системата ще се възстанови в пълния си обем и липсващи данни няма да има, това потвърди и вицепремиерът Дончев.