София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Туристически инспекторат ще контролира работата в сектора

Това предвиждат промените в Закона за туризма

7 годиниИкономика 7 Боряна Райчева

Туристически инспекторат ще контролира работата на сектора. Създаването му ще стане факт с приемането на промените в Закона за туризма, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя уточни, че ще бъде въведена практика за отнемане на звезди на обекти, които нарушават стандартите.

Според Ангелкова до края на годината предложенията за корекции на текстовете ще бъдат готови и внесени за одобрение от Министерския съвет.

С промените в закона ще бъде изяснен статутът на националните курорти. Освен това ще бъде осъществено обединяване на браншовите организации в сектора. По думите й в момента броят им е около 300, а идеята е те да се слеят в общо шест.

До края на този месец трябва да е готова с предложенията си и работна група, която изготвя правилата за издаване на нов тип сертификати - Доброволен етикет за качество. Ангелкова обясни, че такъв ще получават туристическите обекти, които предлагат храни по Български държавен стандарт, както и различни услуги извън минималния изискуем пакет.