София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Туристическият данък в Испания се увеличава

Испанските власти удвояват туристическата такса

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

 

Властите на Балеарските острови в Испания планират да удвоят туристическия данък. На пикови дати сумата може да достигне 4 евро на ден. Смята се, че тази стъпка ще осигури допълнителен източник на финансиране за екологични проекти и ще стимулира посещението на курортите не само през сезона.

Ако съответният закон бъде одобрен в парламента, сумата за курортна такса се очаква да бъде 1 евро на човек за нощувка, 3 евро за среден клас хотели и 4 евро за първокласни хотели. Тарифите ще варират в зависимост от сезона. В момента таксата е от 0,25 до 2 евро на ден на човек.

Парламентът на автономията предлага и по-сериозни мерки за намаляване на потока от туристи. По-строгите ограничения включват забрана за наемане на автомобили от чужденци. През 2017 г. архипелагът отбеляза значително увеличение на туристически поток, което породи недоволство сред местното население. Само през първите шест месеца посетителите на острова са се увеличили с 7,5% повече, в сравнение с миналата година.