София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Търсете правата си от Топлофикация до 1 март, за да не ви вържат тенекия

Топломерите се нулират след 30-ия ден, припомни омбудсманът

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Подаването на искане към „Топлофикация София ЕАД“ до първи март е заради това, че данните от изразходената енергия се съхраняват ден по ден, в срок от 30 дни, т.е. На първо число топломерите вече ще бъдат нулирани, информира омбудсманът Мая Манолова, която посъветва гражданите да търсят правата си.

Данните за месечната консумация на топлоенергия се съхраняват в срок от 36 месеца.

Ако искате да направите проверка на изразходената си топлоенергия след няколко месеца, тогава няма да можете да засечете колко точно сте консумирали в конкретен ден и час. И така няма да успеете да докажете имало ли е проблем или не, допълни Манолова.

Съгласно чл. 39, ал. 1 от общите условия, дължимата неустойка от топлофикация е в размер на стойността на недоставената топлоенергия за времето на аварията, в случая това време е повече от 48 часа.

Размерът на обезщетението трябва да бъде равен на недоставеното количество топлоенергия, подчерта омбудсманът.

Би било честно дружеството да направи извънреден отчет, за да засече действителният брой на засегнатите домакинства, да изчисли пропуските в топлоподаването и да ги обезщети, но това е въпрос на съвест, подчерта Мая Манолова.

Тя припомни, че за 2016 година, дружеството е подменило само 1400 метра тръби.

„Топлофикация София“ разпространи съобщение до медиите, че ще обезщети абонатите си, по методика с която ще оцени щетите.

От своя страна омбудсманът коментира, че прес съобщението не е официален документ и не гарантира нищо.