София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Не откриха Боян Петров под върха

Открили са инсулина на алпиниста до лагер 3

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Шерпите, които търсят изчезналия Боян Петров, стигнаха на 10 метра от най-високата точка на връх Шиша Пангма в Хималаите, но там алпинистът не бе открит. 

Тази нощ спасителите пренощуваха в лагер 3 и рано сутринта тръгнаха към върха, въпреки призивите на жената на Боян да не качват върха, за да не рискуват живота си, тъй като там алпинистът няма как да бъде открит жив. 

Късно снощи се появи информация, че китайските спасители са открили инсулина на Боян Петров до лагер 3.

Днес хеликоптерите също имат готовност да се включат в спасителната операция по сигнал на алпинистите, а екипите ще обходят отново маршрута от върха надолу.  

Част от спасителите, които търсят Боян Петров в подножието на Шиша Пангма, са тръгнали от лагер 1 надолу към базовия лагер. В този периметър са набелязани няколко точки, които трябва да бъдат проверени. Ако и там не се намерят следи от алпиниста ни, операцията по издирването му вероятно ще бъде прекратена. Това каза пред Нова телевизия Кирил Петков – член на спасителния екип в Хималаите. По думите му шерпите „вече търсят само тяло, а не жив човек”.

Според алпинистът Петър Атанасов Боян Петров вероятно е паднал в някоя от огромните пукнатини, които се образуват в района на Шиша Пангма. Той поясни, че въпросните пропасти са широки десетки метри и обикновено са покрити със сняг, което ги прави невидими. Нещастието, според Атанасов, се е случило между лагер 3 и върха, където за последно е видян Боян Петров на 3 май.