София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Турски поток ще минава през България

Информацията е официално потвърдена от "Газпром"

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„Газпром” е заявила интерес да участва в газоразпределителния хъб „Балкан”, което на практика е официално потвърждение, че втората тръба на „Турски поток” ще мине през България. Това каза в парламента енергийният министър Теменужка Петкова.
 
Официалната информация от руска страна идва само няколко часа, след като парламентът промени Енергийната стратегия и реши "Булгартрансгаз" да договори с "Газпром" предварителната покупка на капацитети синьо гориво, от българската част на "Турски поток".
 
Петкова обясни, че  сега предстои да се изградят  две компресорни станции и километри нова инфраструктура, като цялата инвестиция ще бъде направена от страна на "Булгартрансгаз".
 
Енергийният министър уточни, че нужната инфраструктура на наша територия вече я има. Тя уточни , че оттук нататък следва стриктно спазване на европейските правила, за да  се елиминират всички грешки от "Южен поток".
 
Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев заяви също от кулоарите на парламента, след разгласяването на новината за минаването на Турски поток през територията ни, че вината за спиране на "Южен поток" не е на неговата партия. Проблеми с "Южен поток" при управлението на Борисов нямало. Проблемите, възникнали при кабинета  на  Пламен Орешарски.
 
Припомняме, тази сутрин парламентът актуализира Енергийната стратегия на страната до 2020 г., внесена от Министерския съвет. На 21 ноември беше прието решение за изменение и допълнение на Стратегията, за да се гарантира адекватното развитие на газопреносната инфраструктура на България. Предстои изграждане на ключови инфраструктурни проекти в региона, които ще променят основната посока и маршрути на потоците природен газ.
 
Такива са "Турски поток", проектите от "Южния газов коридор", Транс-анадолският газопровод, Транс-адриатическият газопровод, Междусистемната връзка Гърция-България, както и проектът за нов терминал за втечнен газ в град Александруполис.
 
Информация за намеренията на "Газпром" втората тръба от "Турски поток" да минава през нашата територия изтече в руската преса още миналата седмица, но официалното потвърждение се случва днес.
 
Още тогава експерти коментираха единодушно, че това трасе на "Турски поток" повтаря на практика маршрута на "Южен поток", който Европейският съюз замрази през 2014 г.
 
Руското издание "Комерсант" коментира, че настоящият проект ще е труден за оспорване от Брюксел, тъй като подходът на "Газпром" съответства напълно на европейското законодателство.