София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ТУРСКИ САМОЛЕТИ СА НАНЕСЛИ УДАР НА ИД В СИРИЯ

ТУРСКИ ВОЙНИК Е БИЛ УБИТ В КИЛИС ПРИ СТРЕЛБА В СИРИЯ

9 годиниКрими 2 Боряна Райчева

Турски самолети са нанесли удар на джихадистите от групировката „Ислямска държава“ в Сирия, предаде агенция Ройтерс. Според данни на турската телевизия ТРТ четири изтребителя са излетели от военновъздушната база в Диарбекир и са използвали ракети, с които са ударили срещу четири позиции на ИД в село Хавар, Сирия.
Представители на кабинета на премиера на Турция Ахмет Давутоглу заявиха, че три изтребителя Ф-16 от турската армия са обстреляли около 4 часа сутринта няколко цели на ИД на територията на Сирия. Нанесените удари са разрушили три позоции на джихадистката групировка.
Вчера премиерската служба направи изявление, от което стана ясно, че Турция ще вземе нужните мерки, за да защити обществения ред и националната сигурност в страната.
Турски войник е бил убит, а други двама са били ранени в окръг Килис при стрелба в Сирия. Малко след това турски командоси са разчистили от джихадисти село, което се намира на 9км. навътре в сирийска територия.
Тази сутрин полицията в Турция е извършила щурм на няколко места в Истанбул срещу членове на „Ислямска държава“ и Кюрдската работническа партия, предаде АФП. Полицейската акция била подкрепена и от няколко хеликоптера.
Припомняме, че в началото на седмицата при самоубийствен атентат в турския град Суруч, който беше организиран от джихадистката групировка ИД, бяха убити 32-ма души, а други 100 бяха ранени.
Вчера лидерите на САЩ и Турция, Обама и Ердоган, са обсъдили в телефонен разговор терористичния акт в Суруч. Американският президент е уверил своя колега, че САЩ ще продължи да работи в тясно сътрудничество с Турция в борбата с тероризма.