София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Турски съд ще гледа делото срещу британеца Джоузеф Робинсън

Предвижда се наказание "лишаване от свобода"

7 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Турски съд ще гледа делото срещу британския гражданин Джоузеф Робинсън, който беше арестуван заедно с две български гражданки по подозрения в тероризъм.

До арест на тримата се стигна, след като преди време британецът Джон Робинсън е бил засечен в страната ни. Тогава българските власти уведомили Великобритания, а когато се разбрало, че Мира и Веселина ще пътуват заедно с него в Турция, властите ни подали сигнал и в Турция. Британец обаче остана в ареста с обвинение за "пропаганда на терористични организации". Съгласно чл. 7 от Закона за борба с тероризма на Република Турция за пропаганда на терористични организации се предвижда наказание "лишаване от свобода" за срок от 1 до 5 години.

Припомняме ви, че две българки, майка и дъщеря, и един британски гражданин бяха задържани в Турция по подозрения за съпричастност към дейността на терористична организация. Задържането им дошло след като жените пътували на почивка в Турция с британски гражданин, разследван за връзки със сирийския клон на организацията на кюрдските сили, която е обявена от Турция за терористична организация.