Гледай
на живо

Турски съд ще гледа делото срещу британеца Джоузеф Робинсън

Предвижда се наказание "лишаване от свобода"

Турски съд ще гледа делото срещу британеца Джоузеф Робинсън Турски съд ще гледа делото срещу британския гражданин Джоузеф Робинсън, който беше арестуван заедно ... thumbnail text

Турски съд ще гледа делото срещу британския гражданин Джоузеф Робинсън, който беше арестуван заедно с две български гражданки по подозрения в тероризъм.

До арест на тримата се стигна, след като преди време британецът Джон Робинсън е бил засечен в страната ни. Тогава българските власти уведомили Великобритания, а когато се разбрало, че Мира и Веселина ще пътуват заедно с него в Турция, властите ни подали сигнал и в Турция. Британец обаче остана в ареста с обвинение за "пропаганда на терористични организации". Съгласно чл. 7 от Закона за борба с тероризма на Република Турция за пропаганда на терористични организации се предвижда наказание "лишаване от свобода" за срок от 1 до 5 години.

Припомняме ви, че две българки, майка и дъщеря, и един британски гражданин бяха задържани в Турция по подозрения за съпричастност към дейността на терористична организация. Задържането им дошло след като жените пътували на почивка в Турция с британски гражданин, разследван за връзки със сирийския клон на организацията на кюрдските сили, която е обявена от Турция за терористична организация.