София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Турският парламент одобри преминаване към президентска форма на управление

Поправката разширява пълномощията на президента

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Турският парламент одобри основни конституционни реформи, касаещи прехода към президентска форма на управление, съобщава агенция „Анадолу“.

Проектът за изменение на основния закон, предполагащ въвеждането на президентска форма на управление в Турция, вместо парламентарна, съществува от основаването на Република Турция от 1923 година. Той е внесен в парламента от дясната партия „Партия на справедливостта и развитието.

Поправката разширява пълномощията на президента. В частност, той получава правото да издава укази, да назначава министри, да предлага на референдум въпроси за конституционни изменения. Държавният глава може да не прекратява членуването си в партии, както изисква действащата норма.

След приемането на поправката по реда, парламента на Турция ще я предложи на референдум, ако за нея гласуват повече от 330 депутати. Очаква се, че ПСР и ПНД (Партията за национално движение, имащи общо 335 места в парламента, да гласуват в подкрепа на референдума, а опозиционните партии – лявоцентристката партия НРП и прокюрдската Партия на народните демократи ще гласуват против.

РП и ПДН обвиняват президента на Турция Таийп Ердоган в опит да упражни еднолична власт.