София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Турският посланик призова България да спре „тази лудост“

Според него Турция е приятелска държава

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

"Искам политическото ръководство на България да спре тази лудост, защото не е конструктивно. Имаме история от стотици години, имаме бъдеще заедно. Не е добре да се напада вашия приятел, съсед и партньор". Това заяви турският посланик в България Сюлейман Гьокче.

Според посланика Турция не се меси във вътрешните работи на никоя държава, а говореното, че е заплаха за България му напомняло за отминали времена и вестник „Работническо дело“.

Гьокче каза още, че евентуалното възстановяване на смъртното наказание в Турция не засяга България, а само преговорите с Европейския съюз и изрази недоволство, че не е изпълнено нито едно искане за екстрадиране на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), която Анкара смята за терористична организация.

„На наша територия имаме огромен брой терористични организации, а до сега нито един от членовете на ПКК в България, за който е поискана депортация, не е бил върнат в Турция", заяви Гьокче и добави, че България „не знае нещо за тероризма“.