Гледай
на живо

Турският съд продължава с наказанията срещу участниците в преврата

Президентът Ердоган потвърди позицията си срещу виновните

Турският съд продължава с наказанията срещу участниците в преврата Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган потвърди позицията си срещу хората, планирали опита за пр... thumbnail text

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган потвърди позицията си срещу хората, планирали опита за преврат от 16 юли миналата година, предаде Anadolu Agency.

„Защо държавата трябва да храни членовете на терористична организация?“ Гюленистите бяха успели да проникнат в правосъдната система, в армията, полицията и в медиите. Така и организираха опита за преврат“, заяви Ердоган.

Над 7000 уволнения белязаха годишнината от неуспешния опит за преврат. Вчерашният ден бе белязан от масови уволнения на полицаи, държавни служители и учени.

Това е станало с указ, издаден на база специалните правомощия, произтичащи от извънредното положение, въведено след опита за преврат. В бунта загунаха около 250 души.

Отстранени са 2303 полицаи, 302 представители на академичните среди от университети в цялата страна. От чиновете им са лишени лишени 342 офицери и войници от резерва.

С последната вълна уволнените нарастват до общо 150 000 души, от които близо 55 000 са арестувани.

Премиерът Бинали Йълдъръм заяви, че извънредното положение в страната, което изтича на 19 юли, ще бъде удължено. Той не даде конкретен срок за отмяна.

По повод годишнината в Турция се проведат множество възпоменателни събития.